Heeft u last van een aanslepende verkoudheid? Bent u kortademig en/of heeft u last van vastzittend slijm?

Praktizon geeft u graag enkele tips om deze vervelende kwalen op te lossen.

Wat te doen bij kortademigheid?

  • De ademrem

Deze oefening is bedoeld om langzamer te gaan ademen, maar niet maximaal. De ingeademde lucht wordt hiermee langer in de longen gehouden en de luchtwegen worden beter doorgankelijk.

Neem eerst een gemakkelijke houding aan. Dit kan in zit zijn maar in zijlig kan het ook. Begin dan met langzaam in te ademen via de neus. Indien de neus verstopt is, mag u ook via de mond inademen. Daarna de mond goed openen en via de mond rustig uitademen waarbij u ervoor moet zorgen dat u langer uitademt dan dat u ingeademd heeft. Doe dit maximaal 10 maal. Adem daarna terug op uw eigen tempo.

  • Maximaal inademen

Dit is een oefening om ervoor te zorgen dat de longen (alveolen) zich maximaal ontplooien. Dit kan verkleiningen van de longblaasjes voorkomen en verbetert de luchtuitwisseling. Door de vele onderlinge verbindingen tussen de longblaasjes kan er via deze oefening gemakkelijk lucht onderling uitgewisseld worden.

Ga eerst in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Adem dan langzaam maximaal in via de neus en houdt dit even vast. Door langzaam in te ademen geraakt de ingeademde lucht tot in de longblaasjes, vervolgens rustig uitademen via een geopende mond. Doe dit maximaal 10 maal. Adem daarna terug op uw eigen tempo.

Hoe krijg ik vastzittend slijm opgehoest?

Indien u last heeft van vastzittend slijm, kan u dit met een speciale techniek proberen los te krijgen om het vervolgens op te hoesten.

Adem eerst enkele malen maximaal in en uit, zoals hierboven aangegeven. Adem vervolgens rustig in en adem daarna snel en krachtig uit. Door de snelheid bij het uitademen gaat het slijm opschuiven naar de bronchiën. Herhaal dit enkele keren. Wanneer het slijm in de luchtpijp of bronchiën terecht gekomen is, kan u dit vervolgens ophoesten.

Bewegen blijft belangrijk, ook al hebt u last van deze klachten!

Het kan gebeuren dat u meer last krijgt bij inspanning. Daardoor ben u misschien geneigd om minder te bewegen. Toch is het erg belangrijk voor het herstel om in een aangepast tempo in beweging te blijven. Denk hierbij aan rondstappen met of zonder hulpmiddel en gewoon meehelpen in het huishouden. Beweeg steeds in uw eigen tempo. Het is beter om meerdere keren per dag een aantal minuten te bewegen, dan in één keer een zware inspanning te leveren.

Indien u twijfelt of deze oefeningen goed voor u zijn, contacteer dan eerst uw huisarts voor meer advies. Bij de kinesitherapeuten van Praktizon kan u ook steeds terecht om de oefeningen correct te leren uitvoeren.

Indiba Activ

De celtherapie van het Indiba Activ toestel is gebaseerd op het Proionic systeem.

Het unieke en gepatenteerde Proionic systeem activeert de intra- en extracellulaire ionenbeweging, verhoogt de permeabiliteit van het membraan en de cellulaire stofwisseling.

Celtherapie via het Indiba Activ toestel genereert een specifieke, constante radiofrequente stroom van 448kHz. Uniek is dat het toestel gecombineerd wordt met manuele therapieën.

Het doel van deze radiofrequente stroom is het stimuleren van de stofwisseling op cellulair niveau. Dit kan zowel athermisch als thermisch, waarbij de warmte niet wordt opgewekt door moleculaire wrijving maar door een verhoogde intra- en extracellulaire ionenbeweging. Naargelang de intensiteit van de radiofrequente stroom beogen we 3 doelstellingen:

  • bio-stimulatie -> athermie
  • vascularisatie -> thermie
  • hyperactivatie -> hyperthermie

Bij bio-stimulatie verandert de permeabiliteit van het celmembraan. Hierdoor verhoogt het celmetabolisme en verhoogt de zuurstofopname met een versneld weefselherstel tot gevolg: een anti-inflammatoir effect, oedeemvermindering en pijndemping. Deze intensiteit wordt vooral gebruikt in acute fase post-traumatisch.

Bij vascularisatie wordt naast de bio-stimulatie een capillaire vasodilatatie beoogd. Er komt een verhoging van zuurstofaanvoer en een verbetering van de veneuze en lymfatische reabsorbtie. Hierdoor wordt het weefsel voorzien van de nodige elementen om zichzelf te herstellen. Deze intensiteit wordt vooral gebruikt in sub-acute fase.

Hyperactivatie wordt verkregen via hyperthermie. Hierdoor wordt de collageenstructuur van het weefsel gereorganiseerd en wordt fibrosevorming verminderd. Deze intensiteit wordt vooral bij chronische letsels gebruikt.

Het resultaat is een duidelijke versnelling van het natuurlijk herstelproces en pijndemping vanaf de eerste behandeling. Concreet wordt bij Indiba de actieve elektrode gehanteerd TIJDENS manueel therapeutische handelingen en/of TIJDENS actieve oefentherapie voor een groter effect. Indiba wordt dus gebruikt tijdens een manuele massage, tijdens manuele tractie, tijdens actieve spieroefeningen en stretching, ...

Contra-indicaties:

ektronische implantanten (bv. pacemaker, neurostimulator)
zwangerschap
open wonden/recente brandwonden
tromboflebitis
endocavitair gebruik
personen die ongevoelig zijn voor warmte

! Protheses en osteosynthesemateriaal zijn GEEN contra-indicatie !

Maak een afspraak

via onze handige online-tool

Afspraak maken met Praktizon